Hvilket materiale passer bedst til dit 3D print?

forfatter
September 28, 2023
-
15 min.
Det kan være udfordrende at afgøre, hvilket materiale der passer bedst til din 3D print idé. Hos LAB3D tilbyder vi et omfattende udvalg af materialer til vores tre teknologier: FDM, SLS og SLA. I denne materiale guide vil vi gennemgå de forskellige materialer og fremhæve deres fordele og ulemper, så du kan få en bedre idé om, hvilket materiale der passer til din 3D print idé.

Indholdsfortegnelse:


FDM (Fused Deposition Modeling)

PLA

PETG

ABS

ASA

Special filament

Nylon

Carbon Fiber Filled PLA

PC (polycarbonate)

PP (polypropylene)

Fleksible filamenter:

TPE/TPU


SLA (Stereolithography)

Draft Resin

BioMed

Castable Wax Resin

High Temp Resin

Durable Resin


SLS (Selective Laser Sintering)

Nylon 12 powder

Nylon 11 CF Powder

Nylon 12 GF Powder

Nylon 11 Powder

TPU 90A Powder

 

FDM (Fused Deposition Modeling)


Herunder finder du en omfattende gennemgang af størstedelen af de FDM materialer, vi bruger hos LAB3D til at realisere din 3D print idé. Hvis der et materiale, der ikke er nævnt, men som du er nysgerrig på, om vi kan tilbyde, er du altid velkommen til at kontakte os. Har du ikke vores kontaktoplysninger, kan du finde dem her: https://www.lab3d.dk/kontakt

PLA

PLA, også kaldet polymælkesyre, er et af de nemmeste og mest økonomiske materialer at 3D printe med, hvilket gør det til et anbefalet materiale for nybegyndere. 3D print materialet PLA kan printes ved lave temperaturer og kræver ikke en opvarmet byggeplade, hvilket fremhæver 3D print materialets brugervenlighed. Derudover er PLA også et af de mest miljøvenlige materialer derude, da 3D print materialet er lavet af afgrøder som majs og sukkerroer. Dette gør PLA både biologisk nedbrydeligt og genanvendeligt.

Fordele:

-       Billigt materiale

-       Nemt at arbejde med

-       Bionedbrydeligt og genanvendeligt

-       Stor farvevariation

-       Stift og ok styrke

Ulemper:

-       Lav varmemodstandsdygtighed (smelter ved 60 grader)

-       Ikke velegnet til udendørsbrug (tager skade af UV-lys)

-       Mindre fleksibilitet end andre materialer

-       Filamentet kan blive skørt og knække

-       Svært at efterbehandle

 

PETG

PETG er en modificeret version af PET, der er det mest brugte plastik i verden. PET tilsættes glycol (G’et iPETG), og på den måde opnås materialet PETG.
PETG siges at kombinere fordelene ved både PLA og ABS, da PETG er lige så stærkt som ABS, men mere fleksibelt, og næsten lige så let at printe med som PLA. Dog er ABS mere slidstærkt end PETG, og PLA er mere stift end PETG.

3D print materialet PETG er godt til projekter, hvor materialet skal være let at printe med, men stadig have en god holdbarhed og en ok varmemodstand.

Fordele:

-       Blank og glat overfladefinish

-       Stor farvevariation

-       Høj styrke og fleksibilitet

-       Vandafvisende

Ulemper:

-       Ikke lige så stift som PLA

-       Ikke lige så slidstærkt som ABS

-       Filamentet kan blive skørt og knække

-       Svært at efterbehandle

 

ABS

ABS, også kendt som Acrylonitrile Butadiene Styrene, var et af de første materialer, der blev anvendt inden for 3D print industrien, og det har derfor været i brug i mange år. Et kendt eksempel på et produkt lavet af ABS er LEGO klodserne.
3D print materialet ABS er et prisvenligt materiale, der er kendt for sin høje styrke og slagfasthed – derfor anvendes materialet typisk til 3D print, hvor der er behov for en høj holdbarhed, altså når 3D printet skal kunne tåle meget brug. Desuden smelter ABS først ved 100 grader, hvilket giver det en højere varmemodstand end PLA og PETG.

Ved 3D printning med ABS er der mange forskellige muligheder for efterbehandling. Et eksempel er brugen af acetone til at efterbehandle overfladen (vi fraråder uerfarne at eksperimentere med acetone, da det er giftigt) eller brug af sandpapir til at reducere ”lag-på-lag” udseendet.  

VIGTIGT: Når man printer med ABS, kan der dannes dampe, der kan være sundhedsskadelige, når de inhaleres i store mængder. Derfor er det vigtigt, at printeren er placeret i et godt ventileret område.

Fordele:

-       Økonomisk materiale

-       Høj slagfasthed/holdbarhed

-       God varmemodstand (op til 100 grader)

-       Mange efterbehandlingsmuligheder

Ulemper:

-       Mere udfordrende at printe med end PLA og PETG

-       Har tendens til at krympe

-       Afgiver skadelige dampe under printning

 

ASA

ASA, også kendt som Acrylonitril Styren Acrylat, er et alternativ til ABS. ASA egner sig især til udendørsbrug, da plastikken er meget robust, slidtolerant og modstandsdygtig overfor UV-lys.

Ligesom med ABS er der mange muligheder for efterbehandling for ASA, der kan optimere udseendet af dit færdige 3D print.

VIGTIGT: Når man printer med ASA, kan der forekomme dampe, der kan være sundhedsskadelige, når de inhaleres i store mængder. Derfor er det vigtigt, at printeren er placeret i et godt ventileret område.

Fordele:

-       God til udendørsbrug (vejr- og vindbestandig)

-       Tåler UV-lys

-       Høj slagfasthed/holdbarhed

-       Mange efterbehandlingsmuligheder

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Afgiver skadelige dampe under printning

-       Har tendens til at krympe

 

Special filament

Specialiserede filamenter er avancerede 3D print materialer, der er designet til at imødekomme specifikke behov inden for ydeevne, kvalitet og holdbarhed.

Nedenunder nævnes nogle af de mange special 3D print filamenter, vi kan tilbyde hos LAB3D. Hvis du gerne vil vide mere om, hvilke specialiserede 3D print filamenter vi kan fremstille din 3D print idé i, er du altid velkommen til at kontakte os. Du finder vores kontakt oplysninger her: https://www.lab3d.dk/kontakt

Nylon

Nylon er kendt for sin robusthed og fleksibilitet – eksempler på produkter i nylon inkluderer sikkerhedsseler, regntøj, kabelbindere, osv. Nylon skal typisk printes ved en meget højprinttemperatur, hvilket gør det vanskeligt at arbejde med, da det kræver den rette printer og det korrekte printudstyr. Der findes dog også nylonblandinger, der kan printes ved lavere temperaturer.

Nylon absorberer hurtigt fugt, ogderfor er det vigtigt, at materialet bliver opbevaret korrekt.

Fordele:

-       Højt slagfasthed

-       Høj fleksibilitet

Ulemper:

-       Kan kræve en meget høj printtemperatur

-       Optager hurtigt fugt fra luften

 

Carbon Fiber Filled PLA

3D print materialet Carbon Fiber Filled PLA er baseret på PLA, hvor små carbonfibre er ekstruderet i materialet for at forbedre filamentets egenskaber. Her øges styrken og stivheden, samtidig med at carbonfibrene giver materialet en flot finish og gør det utroligt letvægtigt.

Hvis du skal printe med carbonfibre, er det vigtigt at have en hærdet ståldyse, da en standarddyse slides af carbonfibrene i filamentet. Derudover kan dysen have tendens til at stoppe til.

Fordele:

-       Høj styrke

-       Høj stivhed

-       Letvægtigt materiale

-       Krymper næsten ikke ved nedkøling

Ulemper:

-       Udfordrende at printe med

-       Kan slide på standarddysen

-       Tendens til at stoppe dysen

-       Materialet kan blive skørt og knække

 

PC (polycarbonate)

PC, også kendt som Polycarbonate, er et yderst slagfast og varmemodstandsdygtigt 3D print materiale. PC er ideelt til fremstilling af industrielle produkter, da materialet kan tåle op til 150 grader uden at smelte. Derudover kan 3D print materialet også bøjes uden at knække grundet sin fleksibilitet. PC kan dog være udfordrende at printe med, da det kræver høje printtemperaturer. Nogle PC filamenter på markedet indeholder dog tilsætningsstoffer, der muliggør printning ved lavere temperaturer.

Ligesom nylon absorberer PC hurtigt fugt, og derfor er det vigtigt, at 3D print materialet opbevares korrekt.

Fordele:

-       Høj styrke og holdbarhed

-       Flot overfladefinish

-       Varmemodstandsdygtig (op til 150 grader)

-       Transparent

-       Relativt fleksibelt

Ulemper:

-       Udfordrende at printe med

-       Optager hurtigt fugt fra luften

-       Dyrt materiale

-       Kræver høje printtemperaturer

 

PP (polypropylene)

PP, også kendt som Polypropylene, er et letvægtsmateriale, der især bruges til opbevaring og emballage. PP kan modstå varme op til 120 grader, og er derfor meget modstandsdygtig – dog ikke lige så varmemodstandsdygtigt som PC. Samtidig har PP en god holdbarhed, hvilket betyder, at det ikke let svækkes ved gentagen belastning. 3D printmaterialet PP har en semikrystallinsk struktur, der gør materialet udfordrende at printe med.

PP er ideelt til fremstilling af produkter, der ikke kræver høj styrke, som f.eks. snore, stropper og hængsler.

Fordele:

-       God fleksibilitet

-       God varmemodstand

-       Flot overflade finish

-       Varmemodstandsdygtig (op til 120 grader)

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Lav styrke

-       Udfordrende at printe med

 

Fleksible filamenter:

I 3D print verdenen findes der også fleksible 3D printmaterialer, der er designet til at imødekomme behovet for fleksible produkter, hvor der også potentielt kan være behov for andre egenskaber som styrke og friktionsmodstand.

Herunder nævnes nogle af de fleksible 3D print materialer, vi tilbyder hos LAB3D. Hvis du gerne vil vide mere, om hvilke fleksible 3D print filamenter vi kan anvende til at fremstille din 3D print idé, er du altid velkommen til at kontakte os. Du finder vores kontakt oplysninger her: https://www.lab3d.dk/kontakt


TPE/TPU

Under de fleksible filamenter findes der to materialer kaldet TPE, også kendt som termoplastisk elastomer, og TPU, også kendt som termoplastisk polyurethan, hvor TPU er det mest brugte af de to 3D print materialer. Graden af elasticiteten afhænger af typen af TPE, hvilket forklarer, hvorfor nogle fleksible filamenter kan være lige så fleksible som et bildæk, og andre som en elastik.

TPU kan bruges til 3D print, der skal kunne tåle høj friktion, have stor fleksibilitet og høj styrke under pres. Et eksempel på et produkt, der er ideelt at 3D printe i TPU, er hjulene til en fjernstyret bil.  

Fordele:

-       Høj styrke

-       Høj holdbarhed

-       Meget høj fleksibilitet

-       Fremragende vibrationsdæmpning

Ulemper:

-       Holder ikke formen særlig godt

-       Udfordrende at printe med

 

 

SLA (Stereolithography)


Herunder finder du en oversigt over nogle af de SLA materialer, vi kan printe med hos LAB3D. Hvis du er mere interesseret i vores udvalg af SLA materialer, er du altid velkommen til at kontakte os – du kan finde vores kontakt oplysninger her: https://www.lab3d.dk/kontakt

Vi køber alle vores SLA materialer fra Formlabs – ønsker du at vide mere om de forskellige materialer, anbefaler vi dig at besøge Formlabs side: https://formlabs.com/

 

Draft Resin

Draft Resin er et materiale, der er velegnet til produkter, der skal fremstilles hurtigt. Draft Resin 3D printer optil 4 gange hurtigere end Formlabs andre standardmaterialer. Hvis du ønsker mere præcision, kan du vælge at 3D printe lidt langsommere for at forbedre præcisionen, eller hvis tidsfaktoren er vigtig for dig, kan du fokusere på at 3D printe hurtigere. Udover printtiden er der en minimal efterbehandlingstid, hvilket maksimerer effektiviteten af 3D print materialet.

Draft Resin bruges især til at 3D printe prototyper, der hurtigt skal på markedet.

Fordele:

-       3D printer op til 4 gange hurtigere end Formlabs standardmaterialer

-       Glat finish

-       Grå farve

-       Høj præcision i printet

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

BioMed

BioMed er et stift materiale, velegnet til fremstilling af medicinsk udstyr og komponenter. Nogle farver er beregnet til kortvarig kontakt med hud eller slimhinder, mens andre er beregnet til langvarig kontakt med hud eller slimhinder. 3D print, der er 3D printet med BioMed, er kompatible med almindelige desinfektions- og steriliseringsmetoder ved brug af opløsningsmidler.

BioMed fås i farverne sort, hvid, transparent og rav. Materialet er ideelt til fremstillingen af 3D print med biokompatible applikationer. Eksempler kunne inkludere medicinsk udstyr og relaterede komponenter, støbning af implantater eller kirurgisk planlægning.

Fordele:

-       USP Class VI certificeret (ingen skadelige reaktioner eller langvare kropslige effekter forårsaget af kemikalier, der udvaskes fra materialet)

-       Velegnet til farmaceutisk og medicinsk brug

-       Biokompatibelt

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Castable Wax Resin

Castable Wax Resin er et alsidigt materiale, der tilbyder en unik kombination af styrke, præcision og brugervenlighed. Materialet er det ideelle valg for smykkeproducenter, tandteknikere og andre fagfolk, der kræver præcise og detaljerede 3D printede dele til støbning. Hvis 3D printet, der skal produceres, er tungere, anbefales Castable Wax 40 Resin.

Fordele:

-       Glat overfladefinish

-       Fremragende detalje præcision

-       Høj styrke og stivhed

-       Kan printe ultrafine og delikate strukturer

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

High Temp Resin

High Temp Resin er et utroligt varmemodstandsdygtigt materiale, der kan tåle op til 238 grader. Dette materiale bruges især til at 3D printe detaljerede, præcise prototyper med høj temperaturbestandighed. Eksempler på produkter, der er ideelle at producere i dette materiale, er støbeforme, indsatse og varmebestandige beslag.

Fordele:

-       Høj varmemodstandsdygtighed (op til 238 grader)

-       Høj præcision

Ulemper:

-       Dyrt materiale og avancerede og dyre maskiner

-       Udfordrende at printe med

-       Lav fleksibilitet

-       Tåler ikke høj belastning

 

Durable Resin

3D print materialet Durable Resin er designet til at modstå høj belastning, og derfor er dette materiale perfekt til dig, hvis du ønsker at optimere din produktionsproces. Durable Resin har en utrolig høj fleksibilitet og slagfasthed, og derfor er materialet ideelt til fremstilling af skabeloner og værktøjer, der skal kunne modstå betydelige påvirkninger.

Fordele:

-       Tåler høj belastning

-       Høj fleksibilitet

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

 

SLS (Selective Laser Sintering)


Nedenunder vil du finde et udpluk af de SLS materialer, som vi kan printe med hos LAB3D. Hvis du er mere interesseret i vores udvalg af SLS materialer, er du altid velkommen til at kontakte os. Hvis du ikke har vores kontakt oplysninger, kan du finde dem her: https://www.lab3d.dk/kontakt

Vi køber alle vores SLS materialer fra Formlabs. Ønsker du at vide mere om de forskellige materialer, anbefaler vi dig at besøge Formlabs side: https://formlabs.com/

 

Nylon 12 powder

Nylon 12 pulveret er et materiale, der er ideelt at bruge til funktionel prototypering og fremstilling af holdbare dele med høj miljøstabilitet. Materialet balancerer styrke og detaljering, så du ikke behøver gå på kompromis med udseendet, hvis du ønsker et stærkt 3D print.

Fordele:

-       God styrke

-       God detalje præcision

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Nylon 11 CF Powder

Nylon 11 CF pulveret er et nylonbaseret materiale, hvor carbonfibre er tilføjet for at øge styrken, stivheden og gøre materialet letvægtigt. Nylon 11 CF pulveret er velegnet til produkter, der kræver høj stivhed og overlegen styrke. Med Nylon CF 11 pulveret er det muligt at producere lette og stive produkter, der med sin høje slagstyrke kan modstå gentagen påvirkning og stadig forblive stabil, selv ved høje temperaturer.

Eksempler på produkter, der er ideelle at producere med Nylon 11 CF pulveret, inkluderer erstatnings- og reservedelsalternativer til metaldele og værktøjer, skabeloner og udstyr.

Fordele:

-       Tåler høj belastning

-       Høj stivhed

-       Høj styrke

-       Letvægtigt materiale

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Nylon 12 GF Powder

Materialet Nylon 12 GF pulveret er et nylonbaseret materiale, hvor glasfibre er tilføjet for at forbedre stivheden og den termiske stabilitet. Nylon 12 GF pulveret er velegnet til at producere stive funktionsprototyper eller slutbrugsdele til anvendelser, hvor strukturel stivhed og termisk stabilitet er afgørende, f.eks. i forskellige krævende industrielle miljøer.

Eksempler på produkter, der er ideelle at fremstille med Nylon 12 GF pulveret, er robuste skabeloner, værktøjer, erstatningsdele og gevind og stik.

Fordele:

-       Høj stivhed

-       Høj termisk stabilitet

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Nylon 11 Powder

Nylon 11 pulveret er et materiale, der med sin høje ydeevne er velegnet til meget duktile og robuste dele. Sammenlignet med Nylon 12 pulveret, er Nylon 11 pulveret mere fleksibelt, mindre skørt og bedre til at printe tynde vægge. 3D print materialet er ideelt at anvende til funktionel prototypering og småserie produktion.

Eksempler på produkter, der er ideelle af fremstille med Nylon 11 pulveret, er låse, klips, hængsler og tyndvæggede kanaler og kabinetter.

Fordele:

-       God fleksibilitet

-       Lav skørhed

-       God til at printe tynde vægge

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

TPU 90A Powder

TPU 90A pulveret er et TPU-baseret materiale, der gør det muligt for dig at fremstille fleksible produkter. TPU 90A pulveret har en høj brudforlængelse og en overlegen rivestyrke, der gør det muligt at 3D printe fleksible, hudvenlige prototyper og slutbrugsdele, der kan modstå slid fra hverdagen. 

Fordele:

-       Høj brudforlængelse

-       Høj rivestyrke

-       Høj holdbarhed

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Vi håber, at vores 3D print materiale guide har givet dig en bedre forståelse af de forskellige 3D print materialer, vi tilbyder til at realisere din unikke 3D print idé. Hvis du ønsker at lære mere om vores 3D print teknologier, kan du finde yderligere information i vores teknologi guide (link).

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilket materiale der bedst vil understøtte din 3D print idé, så forstår vi dig godt! Med de mange forskellige 3D print materiale muligheder kan det føles som en jungle at navigere i, og derfor ønsker vi at understrege, at du altid er velkommen til at kontakte os. Sammen kan vi finde det materiale, der vil give det bedste resultat for netop dit projekt.

September 28, 2023
Produktion

Andreas Soll

Det kan være udfordrende at afgøre, hvilket materiale der passer bedst til din 3D print idé. Hos LAB3D tilbyder vi et omfattende udvalg af materialer til vores tre teknologier: FDM, SLS og SLA. I denne materiale guide vil vi gennemgå de forskellige materialer og fremhæve deres fordele og ulemper, så du kan få en bedre idé om, hvilket materiale der passer til din 3D print idé.

Hvilket materiale passer bedst til dit 3D print?

andreas portrait

Indholdsfortegnelse:


FDM (Fused Deposition Modeling)

PLA

PETG

ABS

ASA

Special filament

Nylon

Carbon Fiber Filled PLA

PC (polycarbonate)

PP (polypropylene)

Fleksible filamenter:

TPE/TPU


SLA (Stereolithography)

Draft Resin

BioMed

Castable Wax Resin

High Temp Resin

Durable Resin


SLS (Selective Laser Sintering)

Nylon 12 powder

Nylon 11 CF Powder

Nylon 12 GF Powder

Nylon 11 Powder

TPU 90A Powder

 

FDM (Fused Deposition Modeling)


Herunder finder du en omfattende gennemgang af størstedelen af de FDM materialer, vi bruger hos LAB3D til at realisere din 3D print idé. Hvis der et materiale, der ikke er nævnt, men som du er nysgerrig på, om vi kan tilbyde, er du altid velkommen til at kontakte os. Har du ikke vores kontaktoplysninger, kan du finde dem her: https://www.lab3d.dk/kontakt

PLA

PLA, også kaldet polymælkesyre, er et af de nemmeste og mest økonomiske materialer at 3D printe med, hvilket gør det til et anbefalet materiale for nybegyndere. 3D print materialet PLA kan printes ved lave temperaturer og kræver ikke en opvarmet byggeplade, hvilket fremhæver 3D print materialets brugervenlighed. Derudover er PLA også et af de mest miljøvenlige materialer derude, da 3D print materialet er lavet af afgrøder som majs og sukkerroer. Dette gør PLA både biologisk nedbrydeligt og genanvendeligt.

Fordele:

-       Billigt materiale

-       Nemt at arbejde med

-       Bionedbrydeligt og genanvendeligt

-       Stor farvevariation

-       Stift og ok styrke

Ulemper:

-       Lav varmemodstandsdygtighed (smelter ved 60 grader)

-       Ikke velegnet til udendørsbrug (tager skade af UV-lys)

-       Mindre fleksibilitet end andre materialer

-       Filamentet kan blive skørt og knække

-       Svært at efterbehandle

 

PETG

PETG er en modificeret version af PET, der er det mest brugte plastik i verden. PET tilsættes glycol (G’et iPETG), og på den måde opnås materialet PETG.
PETG siges at kombinere fordelene ved både PLA og ABS, da PETG er lige så stærkt som ABS, men mere fleksibelt, og næsten lige så let at printe med som PLA. Dog er ABS mere slidstærkt end PETG, og PLA er mere stift end PETG.

3D print materialet PETG er godt til projekter, hvor materialet skal være let at printe med, men stadig have en god holdbarhed og en ok varmemodstand.

Fordele:

-       Blank og glat overfladefinish

-       Stor farvevariation

-       Høj styrke og fleksibilitet

-       Vandafvisende

Ulemper:

-       Ikke lige så stift som PLA

-       Ikke lige så slidstærkt som ABS

-       Filamentet kan blive skørt og knække

-       Svært at efterbehandle

 

ABS

ABS, også kendt som Acrylonitrile Butadiene Styrene, var et af de første materialer, der blev anvendt inden for 3D print industrien, og det har derfor været i brug i mange år. Et kendt eksempel på et produkt lavet af ABS er LEGO klodserne.
3D print materialet ABS er et prisvenligt materiale, der er kendt for sin høje styrke og slagfasthed – derfor anvendes materialet typisk til 3D print, hvor der er behov for en høj holdbarhed, altså når 3D printet skal kunne tåle meget brug. Desuden smelter ABS først ved 100 grader, hvilket giver det en højere varmemodstand end PLA og PETG.

Ved 3D printning med ABS er der mange forskellige muligheder for efterbehandling. Et eksempel er brugen af acetone til at efterbehandle overfladen (vi fraråder uerfarne at eksperimentere med acetone, da det er giftigt) eller brug af sandpapir til at reducere ”lag-på-lag” udseendet.  

VIGTIGT: Når man printer med ABS, kan der dannes dampe, der kan være sundhedsskadelige, når de inhaleres i store mængder. Derfor er det vigtigt, at printeren er placeret i et godt ventileret område.

Fordele:

-       Økonomisk materiale

-       Høj slagfasthed/holdbarhed

-       God varmemodstand (op til 100 grader)

-       Mange efterbehandlingsmuligheder

Ulemper:

-       Mere udfordrende at printe med end PLA og PETG

-       Har tendens til at krympe

-       Afgiver skadelige dampe under printning

 

ASA

ASA, også kendt som Acrylonitril Styren Acrylat, er et alternativ til ABS. ASA egner sig især til udendørsbrug, da plastikken er meget robust, slidtolerant og modstandsdygtig overfor UV-lys.

Ligesom med ABS er der mange muligheder for efterbehandling for ASA, der kan optimere udseendet af dit færdige 3D print.

VIGTIGT: Når man printer med ASA, kan der forekomme dampe, der kan være sundhedsskadelige, når de inhaleres i store mængder. Derfor er det vigtigt, at printeren er placeret i et godt ventileret område.

Fordele:

-       God til udendørsbrug (vejr- og vindbestandig)

-       Tåler UV-lys

-       Høj slagfasthed/holdbarhed

-       Mange efterbehandlingsmuligheder

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Afgiver skadelige dampe under printning

-       Har tendens til at krympe

 

Special filament

Specialiserede filamenter er avancerede 3D print materialer, der er designet til at imødekomme specifikke behov inden for ydeevne, kvalitet og holdbarhed.

Nedenunder nævnes nogle af de mange special 3D print filamenter, vi kan tilbyde hos LAB3D. Hvis du gerne vil vide mere om, hvilke specialiserede 3D print filamenter vi kan fremstille din 3D print idé i, er du altid velkommen til at kontakte os. Du finder vores kontakt oplysninger her: https://www.lab3d.dk/kontakt

Nylon

Nylon er kendt for sin robusthed og fleksibilitet – eksempler på produkter i nylon inkluderer sikkerhedsseler, regntøj, kabelbindere, osv. Nylon skal typisk printes ved en meget højprinttemperatur, hvilket gør det vanskeligt at arbejde med, da det kræver den rette printer og det korrekte printudstyr. Der findes dog også nylonblandinger, der kan printes ved lavere temperaturer.

Nylon absorberer hurtigt fugt, ogderfor er det vigtigt, at materialet bliver opbevaret korrekt.

Fordele:

-       Højt slagfasthed

-       Høj fleksibilitet

Ulemper:

-       Kan kræve en meget høj printtemperatur

-       Optager hurtigt fugt fra luften

 

Carbon Fiber Filled PLA

3D print materialet Carbon Fiber Filled PLA er baseret på PLA, hvor små carbonfibre er ekstruderet i materialet for at forbedre filamentets egenskaber. Her øges styrken og stivheden, samtidig med at carbonfibrene giver materialet en flot finish og gør det utroligt letvægtigt.

Hvis du skal printe med carbonfibre, er det vigtigt at have en hærdet ståldyse, da en standarddyse slides af carbonfibrene i filamentet. Derudover kan dysen have tendens til at stoppe til.

Fordele:

-       Høj styrke

-       Høj stivhed

-       Letvægtigt materiale

-       Krymper næsten ikke ved nedkøling

Ulemper:

-       Udfordrende at printe med

-       Kan slide på standarddysen

-       Tendens til at stoppe dysen

-       Materialet kan blive skørt og knække

 

PC (polycarbonate)

PC, også kendt som Polycarbonate, er et yderst slagfast og varmemodstandsdygtigt 3D print materiale. PC er ideelt til fremstilling af industrielle produkter, da materialet kan tåle op til 150 grader uden at smelte. Derudover kan 3D print materialet også bøjes uden at knække grundet sin fleksibilitet. PC kan dog være udfordrende at printe med, da det kræver høje printtemperaturer. Nogle PC filamenter på markedet indeholder dog tilsætningsstoffer, der muliggør printning ved lavere temperaturer.

Ligesom nylon absorberer PC hurtigt fugt, og derfor er det vigtigt, at 3D print materialet opbevares korrekt.

Fordele:

-       Høj styrke og holdbarhed

-       Flot overfladefinish

-       Varmemodstandsdygtig (op til 150 grader)

-       Transparent

-       Relativt fleksibelt

Ulemper:

-       Udfordrende at printe med

-       Optager hurtigt fugt fra luften

-       Dyrt materiale

-       Kræver høje printtemperaturer

 

PP (polypropylene)

PP, også kendt som Polypropylene, er et letvægtsmateriale, der især bruges til opbevaring og emballage. PP kan modstå varme op til 120 grader, og er derfor meget modstandsdygtig – dog ikke lige så varmemodstandsdygtigt som PC. Samtidig har PP en god holdbarhed, hvilket betyder, at det ikke let svækkes ved gentagen belastning. 3D printmaterialet PP har en semikrystallinsk struktur, der gør materialet udfordrende at printe med.

PP er ideelt til fremstilling af produkter, der ikke kræver høj styrke, som f.eks. snore, stropper og hængsler.

Fordele:

-       God fleksibilitet

-       God varmemodstand

-       Flot overflade finish

-       Varmemodstandsdygtig (op til 120 grader)

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Lav styrke

-       Udfordrende at printe med

 

Fleksible filamenter:

I 3D print verdenen findes der også fleksible 3D printmaterialer, der er designet til at imødekomme behovet for fleksible produkter, hvor der også potentielt kan være behov for andre egenskaber som styrke og friktionsmodstand.

Herunder nævnes nogle af de fleksible 3D print materialer, vi tilbyder hos LAB3D. Hvis du gerne vil vide mere, om hvilke fleksible 3D print filamenter vi kan anvende til at fremstille din 3D print idé, er du altid velkommen til at kontakte os. Du finder vores kontakt oplysninger her: https://www.lab3d.dk/kontakt


TPE/TPU

Under de fleksible filamenter findes der to materialer kaldet TPE, også kendt som termoplastisk elastomer, og TPU, også kendt som termoplastisk polyurethan, hvor TPU er det mest brugte af de to 3D print materialer. Graden af elasticiteten afhænger af typen af TPE, hvilket forklarer, hvorfor nogle fleksible filamenter kan være lige så fleksible som et bildæk, og andre som en elastik.

TPU kan bruges til 3D print, der skal kunne tåle høj friktion, have stor fleksibilitet og høj styrke under pres. Et eksempel på et produkt, der er ideelt at 3D printe i TPU, er hjulene til en fjernstyret bil.  

Fordele:

-       Høj styrke

-       Høj holdbarhed

-       Meget høj fleksibilitet

-       Fremragende vibrationsdæmpning

Ulemper:

-       Holder ikke formen særlig godt

-       Udfordrende at printe med

 

 

SLA (Stereolithography)


Herunder finder du en oversigt over nogle af de SLA materialer, vi kan printe med hos LAB3D. Hvis du er mere interesseret i vores udvalg af SLA materialer, er du altid velkommen til at kontakte os – du kan finde vores kontakt oplysninger her: https://www.lab3d.dk/kontakt

Vi køber alle vores SLA materialer fra Formlabs – ønsker du at vide mere om de forskellige materialer, anbefaler vi dig at besøge Formlabs side: https://formlabs.com/

 

Draft Resin

Draft Resin er et materiale, der er velegnet til produkter, der skal fremstilles hurtigt. Draft Resin 3D printer optil 4 gange hurtigere end Formlabs andre standardmaterialer. Hvis du ønsker mere præcision, kan du vælge at 3D printe lidt langsommere for at forbedre præcisionen, eller hvis tidsfaktoren er vigtig for dig, kan du fokusere på at 3D printe hurtigere. Udover printtiden er der en minimal efterbehandlingstid, hvilket maksimerer effektiviteten af 3D print materialet.

Draft Resin bruges især til at 3D printe prototyper, der hurtigt skal på markedet.

Fordele:

-       3D printer op til 4 gange hurtigere end Formlabs standardmaterialer

-       Glat finish

-       Grå farve

-       Høj præcision i printet

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

BioMed

BioMed er et stift materiale, velegnet til fremstilling af medicinsk udstyr og komponenter. Nogle farver er beregnet til kortvarig kontakt med hud eller slimhinder, mens andre er beregnet til langvarig kontakt med hud eller slimhinder. 3D print, der er 3D printet med BioMed, er kompatible med almindelige desinfektions- og steriliseringsmetoder ved brug af opløsningsmidler.

BioMed fås i farverne sort, hvid, transparent og rav. Materialet er ideelt til fremstillingen af 3D print med biokompatible applikationer. Eksempler kunne inkludere medicinsk udstyr og relaterede komponenter, støbning af implantater eller kirurgisk planlægning.

Fordele:

-       USP Class VI certificeret (ingen skadelige reaktioner eller langvare kropslige effekter forårsaget af kemikalier, der udvaskes fra materialet)

-       Velegnet til farmaceutisk og medicinsk brug

-       Biokompatibelt

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Castable Wax Resin

Castable Wax Resin er et alsidigt materiale, der tilbyder en unik kombination af styrke, præcision og brugervenlighed. Materialet er det ideelle valg for smykkeproducenter, tandteknikere og andre fagfolk, der kræver præcise og detaljerede 3D printede dele til støbning. Hvis 3D printet, der skal produceres, er tungere, anbefales Castable Wax 40 Resin.

Fordele:

-       Glat overfladefinish

-       Fremragende detalje præcision

-       Høj styrke og stivhed

-       Kan printe ultrafine og delikate strukturer

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

High Temp Resin

High Temp Resin er et utroligt varmemodstandsdygtigt materiale, der kan tåle op til 238 grader. Dette materiale bruges især til at 3D printe detaljerede, præcise prototyper med høj temperaturbestandighed. Eksempler på produkter, der er ideelle at producere i dette materiale, er støbeforme, indsatse og varmebestandige beslag.

Fordele:

-       Høj varmemodstandsdygtighed (op til 238 grader)

-       Høj præcision

Ulemper:

-       Dyrt materiale og avancerede og dyre maskiner

-       Udfordrende at printe med

-       Lav fleksibilitet

-       Tåler ikke høj belastning

 

Durable Resin

3D print materialet Durable Resin er designet til at modstå høj belastning, og derfor er dette materiale perfekt til dig, hvis du ønsker at optimere din produktionsproces. Durable Resin har en utrolig høj fleksibilitet og slagfasthed, og derfor er materialet ideelt til fremstilling af skabeloner og værktøjer, der skal kunne modstå betydelige påvirkninger.

Fordele:

-       Tåler høj belastning

-       Høj fleksibilitet

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

 

SLS (Selective Laser Sintering)


Nedenunder vil du finde et udpluk af de SLS materialer, som vi kan printe med hos LAB3D. Hvis du er mere interesseret i vores udvalg af SLS materialer, er du altid velkommen til at kontakte os. Hvis du ikke har vores kontakt oplysninger, kan du finde dem her: https://www.lab3d.dk/kontakt

Vi køber alle vores SLS materialer fra Formlabs. Ønsker du at vide mere om de forskellige materialer, anbefaler vi dig at besøge Formlabs side: https://formlabs.com/

 

Nylon 12 powder

Nylon 12 pulveret er et materiale, der er ideelt at bruge til funktionel prototypering og fremstilling af holdbare dele med høj miljøstabilitet. Materialet balancerer styrke og detaljering, så du ikke behøver gå på kompromis med udseendet, hvis du ønsker et stærkt 3D print.

Fordele:

-       God styrke

-       God detalje præcision

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Nylon 11 CF Powder

Nylon 11 CF pulveret er et nylonbaseret materiale, hvor carbonfibre er tilføjet for at øge styrken, stivheden og gøre materialet letvægtigt. Nylon 11 CF pulveret er velegnet til produkter, der kræver høj stivhed og overlegen styrke. Med Nylon CF 11 pulveret er det muligt at producere lette og stive produkter, der med sin høje slagstyrke kan modstå gentagen påvirkning og stadig forblive stabil, selv ved høje temperaturer.

Eksempler på produkter, der er ideelle at producere med Nylon 11 CF pulveret, inkluderer erstatnings- og reservedelsalternativer til metaldele og værktøjer, skabeloner og udstyr.

Fordele:

-       Tåler høj belastning

-       Høj stivhed

-       Høj styrke

-       Letvægtigt materiale

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Nylon 12 GF Powder

Materialet Nylon 12 GF pulveret er et nylonbaseret materiale, hvor glasfibre er tilføjet for at forbedre stivheden og den termiske stabilitet. Nylon 12 GF pulveret er velegnet til at producere stive funktionsprototyper eller slutbrugsdele til anvendelser, hvor strukturel stivhed og termisk stabilitet er afgørende, f.eks. i forskellige krævende industrielle miljøer.

Eksempler på produkter, der er ideelle at fremstille med Nylon 12 GF pulveret, er robuste skabeloner, værktøjer, erstatningsdele og gevind og stik.

Fordele:

-       Høj stivhed

-       Høj termisk stabilitet

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Nylon 11 Powder

Nylon 11 pulveret er et materiale, der med sin høje ydeevne er velegnet til meget duktile og robuste dele. Sammenlignet med Nylon 12 pulveret, er Nylon 11 pulveret mere fleksibelt, mindre skørt og bedre til at printe tynde vægge. 3D print materialet er ideelt at anvende til funktionel prototypering og småserie produktion.

Eksempler på produkter, der er ideelle af fremstille med Nylon 11 pulveret, er låse, klips, hængsler og tyndvæggede kanaler og kabinetter.

Fordele:

-       God fleksibilitet

-       Lav skørhed

-       God til at printe tynde vægge

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

TPU 90A Powder

TPU 90A pulveret er et TPU-baseret materiale, der gør det muligt for dig at fremstille fleksible produkter. TPU 90A pulveret har en høj brudforlængelse og en overlegen rivestyrke, der gør det muligt at 3D printe fleksible, hudvenlige prototyper og slutbrugsdele, der kan modstå slid fra hverdagen. 

Fordele:

-       Høj brudforlængelse

-       Høj rivestyrke

-       Høj holdbarhed

Ulemper:

-       Dyrt materiale

-       Udfordrende at printe med

-       Kræver avancerede og dyre maskiner

 

Vi håber, at vores 3D print materiale guide har givet dig en bedre forståelse af de forskellige 3D print materialer, vi tilbyder til at realisere din unikke 3D print idé. Hvis du ønsker at lære mere om vores 3D print teknologier, kan du finde yderligere information i vores teknologi guide (link).

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilket materiale der bedst vil understøtte din 3D print idé, så forstår vi dig godt! Med de mange forskellige 3D print materiale muligheder kan det føles som en jungle at navigere i, og derfor ønsker vi at understrege, at du altid er velkommen til at kontakte os. Sammen kan vi finde det materiale, der vil give det bedste resultat for netop dit projekt.